sâmbătă, 27 februarie 2016

Film/The song of Bernadette

Ce poveste,ce poveste!!!
Iata o minunata ecranizare a vietii lui Bernadette Soubirous ,datand tocmai din 1943!
Bernadette a fost sanctificata pe 8 Decembrie, 1933 ,in timpul papei Pius XI.
Cateva date despre incredibila ei poveste,cititi aici:
http://www.pelerinajemira.ro/2011/12/bernadette-si-cele-18-aparitii-ale-fecioarei-maria-la-lourdes/



Regia: Henry King
Filmul reprezinta o ecranizare dupa romanul cu acelasi titlu scris de Franz Werfel in 1941.
Scenariu:George Seaton








Cazul Bernadettei, despre aparitia Fecioarei Maria la Lourdes(1858), ma duce acum cu gandul la cazul Fatima din Portugalia,petrecut in 1917,unde tot astfel aparitiile Ei  au avut loc pe parcursul mai multor luni ,intr-o anumita zi a lunii.
In ambele cazuri oficialitatile statului s-au opus vehement incercand stopa cursul evenimentelor, iar cat priveste atitudinea oficialilor  bisericii,ea a decurs asemanator, cu mult scepticism si chiar oprelisti ,pana fireste la proba contrarie a unor miracole ce s-au petrecut in cele din urma.Nici parintii acestora,de teama gurii lumii probabil,nu prea au crezut in relatarile miraculoaselor aparitii.

Personal,ce m-a impresionat  cel mai mult ca si tema de reflectie in acest film,este nu atat ce tine de Miraculos,cat mai cu seama o discutie despre Sfintenie si Suferinta dinspre finalul lui,in care o maica novice  stapanita de duhul necredintei,i se confeseaza Bernadettei.
Ce a aflat apoi despre Bernadette,este raspunsul  care o va cutremura atat de mult incat va constientiza imediat orgoliul ei  nemasurat si micimea  sufleteasca .
Nicicand intr-un film nu am vazut vreun chip care sa personifice mai bine ura interioara impinsa catre demoniac.Probabil si filmarea  utilizand o anumita lumina a contribuit in redarea acestui personaj ce te infioara doar privindu-i fizionomia.Aceast contrast intre candoarea Bernadettei si asprimea stapanita de ura si necredinta a acestei maici,intre angelic si malefic,sau daca vreti, intre inger si inger cazut,este el in sine cat se poate  de evocator in contextul tematic al filmului.
Divinitatea,evident, nu se poate releva decat acelora  care au un nivel superior de candoare si bunatate sufleteasca!
Regret totusi ca nu s-a insistat ceva mai mult pe acesta antiteza.

 Un film bun pentru toti:fie atei,fie credinciosi  cazuti in necredinta,fie chiar credinciosi pentru a intelege mai mult cat de ipocriti ,de indepartati  pot fi adeseori de un anumit model ce tine de conditia adevaratului credincios.

ps; Si Bernadette si copiii de la Fatima:Lucia,Francesco,Jacinta ,nu stiau scrie,citi!









Niciun comentariu: