miercuri, 23 noiembrie 2011

Ignoranta cea de toate zilele...(II) -dragostea de animale


Dintotdeauna am suferit enorm pentru soarta cainilor si pisicilor fara adapost,fara stapan,pentru atitudinea barbara cu care sunt tratate ele  uneori,pentru ignoranta desavarsita de care multi dau dovada in anumite cazuri de urgenta ...este un mare of despre care mi-e chiar greu sa discut fara sa nu  ma intristez teribil ori de cate ori ma gandesc doar la asa ceva!
Inca din copilarie in vacantele petrecute la tara la bunici  am ramas cu un gust foarte amar despre cum sunt tratate animalele  in mediul rural,iar mai cu seama aici fiind vorba de caini si pisici.
Nu am sa uit niciodata ziua  in care am gasit un pui de catel undeva langa caminul cultural din sat,si am umblat pe toata ulita satului sa-i gasesc un stapan ;Nu l-a vrut nimeni ! "Ce sa fac cu el mi-a spus o baba !"Am inteles desigur...nu da nici carne nici oua !Mai apoi un nene care batea clopotele la biserica mi-a promis  sa vin a doua zi la el ca il ia el,m-am exaltat de bucurie nespus,insa surpriza,a doua zi s-a razgandit,...mai sa fie ce probleme grele,ce corvoada poate fi un biet caine intr-o gospodarie cu de toate la urma urmei...Neam de crestini cica ne numim,pai daca ti-e atat de greu sa ai un pic de grija de un animal ce nu-ti cere socoteala pentru nimic,cum sa ai tu iubire de semeni care emit mereu pretentii si cu proxima ocazie din interese meschine te si tradeaza,ori de dusmani ce sa mai zic ?!
Cum sa-l iubesti pe Dumnezeu daca nu-ti poti iubi aproapele spune sfanta  scriptura,pai oare nu tot astfel este de inteles;cum sa-ti iubesti aproapele cand nu poti avea grija si drag de un animal?!Si implicit urcand scara, cum sa-L iubesti pe Dumnezeu!!!


Dar cu sufletul cum ramane ? Oare nu sunt si ele suflete ?!Oameni buni, si ele au momente de joaca ,tandrete,bucurie cand li se acorda atentie, mangaiere si ele sufera de foame,sete,au boli precum cancerul...si ele striga durerea cand se lovesc ori sunt sunt lovite ,cunosc teama si panica cand sunt agresate...oare nu tocmai prin asemenea stari si reactii se defineste sufletul ?!!

Am vazut copii torturand animale,am intalnit multe situatii in care nimeni  trecand pe strada,nu lua initiativa cuvenita de a ajuta un biet animal aflat intr-o situatie ce necesita ajutor,stiti cum gandesc multi;"nu pot,nu am timp acum,da Doamne,poate va fi cineva sa i se faca mila"Incredibil!!!
 Sa recunoastem baremi:comoditate,ignoranta,insensibilitate,lasitate...cand ma uit pe "Animal Planet" mi se face rau,mai ca-mi vine sa plang cand compar cum stau lucrurile in alte tari si ce se intampla in tara noastra, ce mentalitati barbare,medievale putem avea,ce educatie,ce simt civic,iar pe de alta parte revoltator pana la cer imi pare, cata fonfa si naivitate de a ne crede neam ales,crestini destoinici,adevarati ,...as de-ar fi sa fie,dar nu-i,altii sunt atei declarati dar nu stiu cum se face ca ei sar in ajutor mai degraba cand este cazul!Spun asta si ca apropos la  tot soiul de teorii si profetii despre Romania ; « Gradina Maicii Domnului,Noua Roma,Noul Ierusalim,etc,etc »nu mai contenim cu autolaude cand vine vorba de spiritualitatea noastra ,cu cat mai trambitata cu atat mai rastignita in fond,caci gesturile, faptele in cele mai mici sau mai mari lucrari,graiesc altele si altele ...iar fatarnicia ,pacat mare nu gluma este!!!


Maxime despre necuvantatoare:

"Animalele impart cu noi privilegiul de a avea suflet"-Pitagora

"Fiecare felina este o opera de arta!" -Leonardo da Vinci

"Numai cand vei iubi un animal vei simti iubirea cu toata inima."-Anatole France

"Mila pentru animale este in mod esential legata de bunatatea caracterului.Oricine e crud cu ele,nu poate fi bun fata de oameni."-Arthur Shopenhauer

"Animalele nu rad,ele inteleg gravitatea vietii."-Valeriu Butulescu

"Animalele sunt prieteni foarte agreabili,nu pun intrebari,nu aduc nici un fel de critici"-George Eliot

"Pisica are prea mult spirit pentru a nu avea inima!" -Ernest Menaul

"Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare,nu te va musca.Aceasta este cea mai importanta diferenta intre un caine si un om"-Mark Twain

"Daca esti demn de afectiunea ei,o pisica iti va fi o buna prietena,dar niciodata sclava"-Theophile Gautier


8 comentarii:

Carmen Cune spunea...

Nici eu nu pot intelege cum unii oameni sunt atat de indiferenti cand este vorba de animale.La mine cel mai iubit animal este Sara,pisicuta noastra care are aproape 4 ani.Am gasit-o pe strada.Se plimba de o saptamana prin centru si nimeni nu o vroia .In ziua aceea nu stiu din ce motiv cand am plecat in pauza de masa (eu mergeam la servici cu scuterul)am luat-o prin centru .Nu aveam ce sa caut acolo.Atunci am vazut cum o multime de oameni care asteptau sa deschida la un magazin o tot loveau cu piciorul iar in momentul in care am ridicat-o din strada practic,acolo ajunsese,m-am indragostit de ea .Iremediabil.Toti
trei o iubim!Este frumoasa ,desteapta,curata.Nu as fi putut sa am o pisica mai buna!
Asa este intotdeauna ...cand daruiesti ,primesti...iubire neconditionata.

Edi spunea...

Hi, Modart

I live on a small apartment, but I adopted an abandoned female dog on july. Her name is "Meg Maria". She is a little and grumpy mutt and she was very sick, but now she is is very cute.

Your posted words about animals are very interesting and we think by the same way about this. It's a pitty that I don't speak english very well for a better explication about my feelings respect this subject.

I want congratulate you for your blog. It is very beautiful and it is getting better over time. Very, very beautiful. Congratulations :)

Bye

Modart spunea...

Ma bucur Carmen ori de cate ori persoane ca tine iau atitudine...ma bucur nespus ca si-a gasit un destin fericit in familia ta,chiar sunt si ele suflete ce au nevoie de dragostea cuiva...pisica este o felina in miniatura,o opera de arta spune Leonardo da Vinci facand desigur referire la anatomia ei care ii permite miscari agile deosebite si o flexibilitate incredibila!Am ramas uimit cand am citit aceasta afirmatie a lui Da Vinci,eu personal dintotdeauna considerand neamul felinelor ca ceva superior,uimitor,si deci pisica un dar de a o avea langa noi ca prezenta dinamica si personalitate ...

O zi buna sa ai!

Modart spunea...

Many thanks Edi for your nice words about my blog,(very,very important such a feedback of appreciation,sometimes i have the feeling that i just lost my time)and also I am very happy to find that you love so much the animales and share the same opinion as me...

Have a good day and many,many inspiration in everything you want!

mikaelacorina spunea...

Imi place aici.Cautam detalii despre floarea de cires 3D simpla,nu modulara.Si asa am ajuns aici.Cat despre ce spui,vis a vis de necuvantatoare,nu imi e deloc strain, ma regasesc in felul acesta de a fi.Nu are sens sa spun mai multe.Ideea este ca romanii nu sunt deloc asa cum am invatat la scoala,dimpotriva, sunt indobitociti,primitivi,salbatici,unii sunt chiar morbizi, diabolici si se hranesc doar cu rau.Asta pentru ca asa au fost educati,sau mai bine zis nu au fost educati.
Intr-o societate normala nu se face apel doar la constiinta individului,ci si la lege.Daca ea nu se aplica exista haos,iar in haos fiecare face ce-l taie capul.

Modart spunea...

Ma bucur ca-ti place...si ma bucur mai cu seama de cum gandesti si simti vis a vis de necuvantatore si educatia noastra lipsa.
E foarte adevarat,legea permite atatea neajunsuri,pana la constiinta
e cale lunga,legea ar trebui sa fie ferma in multe situatii ,si desigur sa se aplice!

O zi frumoasa,si multa inspiratie !

Anonim spunea...

Hi Modart:
I was just looking you blog, and I must say to you "you are not losing your time"
When I read this many memories came to me. I have a nice family and all my life I had dogs, and I can say nothing compares to the love that gives you an animal!
Is a blessing to have their love!
Congrats again,
Claudia

Modart spunea...

Many thanks Claudia for your thoughts and such great amability.
For me means very much.
I love very much animales,and I very suffer to see an animal suffering.It depends of our atitudine as privigiliated beeings in this world.
I always have doubts about people who don't love them.
Thanks again ,and all the best from Romania.