duminică, 20 mai 2012

Arta si Consumitivism...




Nu am inteles niciodata de ce nu se cultiva  frumusetea sculpturii monumentale in ambient.Evident, ofera o nota cu totul deosebita spatiului turistic prin spiritul ei pecetluit de  inspiratia si talentul autorilor.Spun asta pentru ca  din cate constat in multe orase mari din Romania aportul fanteziei si imaginatiei artistice lipseste aproape  cu desavarsire ...noroc cu mostenirea trecutului,caci cate sculpturi valorose prezentul mai ofera ca exemplu ?Se pare ca singura memorie ce conteaza in mentalitatea si educatia romanului de astazi este cea a stomacului.Consumitivism fireste intr-o era a bunurilor de larg consum...o forma de primitivism in fond !

Se aloca foarte multi bani de la buget pe tot felul de prostii publicitare,oare nu ar fi mai onest,civilizat,estetic,si nobil un  proiect de revigorare a unei urbe cu un aer astazi atat de comercial,  prin amplasarea unor asemenea sculpturi memoriale sau moderne?!Unde ne sunt visatorii  de altadata ce pretuiau frumosul si promovau  spiritul omenesc de creatie?Nu e oare clar ca memoria afectiva a istorie prin harul si constiinta artistilor sai se conserva ,dainuie...din pacate a fi artist in Romania astazi e mai rau decat inainte!!!

Daca talentul e de la Dumnezeu asa cum se spune,a nu-l promova acolo unde exista nu-i oare strigator la cer?!
Lasati artistii sa creeze,dati-le o paine astfel...frumosul este vorba lui Brancusi,"echitatea absoluta"....indiferent de vremuri arta trebuie sprijinita,"e datoria noastra fata de esenta noastra durabila"( E.Lovinescu.)

PS: Exista o multime de piete,piatete,parcuri,locuri de joaca pentru copii,etc,spatii depersonalizate,monotone,conventional amenajate...evident proiecte urbanistice realizate in graba si fara simt artistic autentic....de ce nu sunt contactati artisti profesinisti ,de ce nu se lanseaza proiecte concurs pentru a gasi cele mai inedite si creative solutii de amenajare ...sa nu spuna careva ca nu sunt bani,artistii buni se adapteaza la orice pret...fara a pierde din vedere originalitatea si calitatea artistica.E vorba de imaginatie,conceptie,idee!Intr-un cuvant...har!

3 comentarii:

Modart spunea...

Irina poti sa scrii kilometric nu ma supar,doar cuvantatoare ne numim si ne hranim prin comunicare si spiritul ei...sper iarasi sa nu te superi ca nu ti-am publicat comentariul,de la Eminescu n-as vrea sa se sara la chiar altceva...nici mie nu-mi place acea statuie,dar asta e o alta discutie.

PS: Bucurestiul totusi mai are ceva de oferit despre ce discutam...insa multe alte orase importante din tara sunt restante rau de tot la capitolul ambient si modernism.

Mihai spunea...

Nu cred ca stam bine nici cu arhitectura. Nu ma pronunt in legatura cu frumusetea lor, ci cu incadrarea. Multe cladiri "par din alt film", iar statuile, parca au ajuns, acolo unde ajung, intamplator.

Modart spunea...

Absolut!...parerea mea este ca adevaratii arhitecti nu sunt promovati cu adevarat,castiga proiecte propuse cei care fac parte din sistem...pacat!