joi, 1 august 2013

De ce ne imbolnavim?/Adevar sau ipoteza?

"Majoritatea oamenilor privesc boala ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, mai ales dacă este vorba de o maladie ereditară sau e luată de la cineva. Orice boală sau accident apărut în viaţa ta a fost provocat de tine. Boala este pur şi simplu un semnal al corpului tău. Supra-conştiinţa ta, latura ta divină, Dumnezeul tău interior îţi trimite un mesaj ca să-ţi atragă atenţia asupra faptului că în acţiunile, vorbele şi gândurile tale e ceva care se opune legii iubirii."

Valeriu Popa



Despre boala ca rezultat al  incalcarii unor legi divine,despre cauzistica  pacat-boala in care se impune concluzia ca boala este o forma divina de a  semnala-atentiona asupra unor greseli omenesti  ce contravin legii supreme a iubirii ,se stia  imi spunea cineva intr-o discutie pe un blog tocmai din antichitate.
Eu am ramas nedumerit insa la afirmatia "se stia".Cum adica? Sa avem pardon,sunt doar  ipoteze  stiintifice,medicale,religioase,etc dar care  in lumina cartii, sunt redactate adeseori ca afirmatii ferme ,adevaruri ori revelatii.Evident,ne place teribil sa aratam altora ca stim ceva ce ei nu stiu,ca suntem in posesia unui adevar,a unei descoperiri de senzatie,ca suntem bine documentati si cunoastem cum stau cu adevarat lucrurile despre o anumita tema. Daca ati observat,nimeni nu scrie la modul"eu cred ca", "parerea/convingerea  mea este ca","revelatia mea este"se scrie direct  afirmativ ca si cand asa ar fi de stiut,adica  ia bine aminte ce scrie la carte de vrei sa ai parte de nu stiu eu ce beneficii......in cel mai onorabil caz se mentioneaza"conform cercetarilor mele/a unui grup de savanti,etc".Multi din naivitate,credulitate citind aceste  afirmatii mestesugit  impletite scriitoricesc,si acaparant argumentate , le cred ca atare uitand un fapt elementar,si anume ca  lumea de cand e ea a emis in principiu doar ipoteze,teorii in care adeseori se strecoara  foarte multe speculatii si erori .Dovada  este faptul ca adeseori  ce s-a certificat vezi bine intr-o epoca ,a venit apoi o vreme cand a fost infirmat prin contrargumente solide pe baza a noi descoperiri .De aici si sintagma "adevarul este departe de noi".Mai trist este faptul ca obsesia pentru bani,adica pentru publicatii care se vand bine, este atat de puternica astazi ,incat a crescut exponential  Speculatia de dragul vanzarilor pe subiecte fireste  de maxim interes cum ar fi sanatatea ori prosperitatea materiala ca sa nu mai vorbesc de n publicatii ademenitoare despre spiritualitate si practici ezoterice care promit iluminarea,sanatate,bogatie,pace sufleteasca ,initiere in nu stiu ce taine ce dezvolta capacitati deosebite,etc,etc.

Politica scriitorilor,editurilor e simpla:Asta va doriti cel mai mult ,asta va oferim!Nu ca am sti ceva cu adevarat adevarat,ci pentru ca vrem vinde cat mai mult.Cerinta si oferta pe masura,doar ca se cam uita de sfanta masura,si de un anumit cod deontologic.Nu poti specula mintind de dragul castigurilor substantiale, asta miroase a  impostura,nu?Exista evident aceasta latura umana numita impostura care actineaza in felurite moduri,declarata  ca facere de bine ,tapata cu zambete si vorbe magulitoare.Din pacate putini o sesizeaza,si cad in plasa!Ma sperii uneori realizand cate minciuni publicitare ne infesteaza astazi viata.Inainte la razboi era un atac,o asuprire  declarata,pe fata,astazi ne atacam mintind frumos pe ascuns. Si da,il vindem se poate spune chiar si pe Dumnezeu prin  tot soiul de publicatii religioase comerciale!Banul evident  ,adica argintul,mamona tradus  in ebraica, guverneaza lumea.

Chiar nu se mai seisizeaza ca se vinde in cel mai bun caz un placebo si atat tot?

Un lucru e clar, asa cum stiu iluzionistii sa realizeze  trucuri incredibile ,tot astfel altii se pricep vraji si confectiona trucuri imbinand cuvinte,teorii,mituri,strecurand adevaruri partiale,relative sau poate doar minciuni artizanale.


Revenind la afirmatiile din antet,le-am citit si in alte publicati de diversi autori,se pare ca ele se bazeaza pe teorii specifice  religiei budiste,care au fost adoptate apoi si in alte religii,inclusiv crestinism.Ca observatie,putini mentioneze sursa ideilor preluate ,si scriu ca si cand ar fi vorba de o descoperire epocala personala.

Legat de acest subiect,eu unul ,nu cred.Ca ar fi si unele adevaruri in cele afirmate,e posibil,dar nu putem generaliza.Apoi,ce stim noi despre cauza si efect este ma gandesc  chiar ipotetic si de suprafata.Rationamentul meu e simplu;orice cauza este efectul altei cauze,si tot asa exista o anume inlantuire,anumite principii,legi,taine ce  lucreaza  in diverse moduri ,complex si subtil cu peste puterea noastra de intelegere omeneasca.Apoi,de ce oare tot vrem si credem noi creaturile ca putem avea acces la orice lucratura a Creatorului,nu oare are si El dreptul la Exclusivitate,prin anumite Taine ?
Aceasta ar fi asa o idee ,un presentiment de moment...altminteri faptul simplu  pentru care nu cred este realitatea unor cazuri intalnite,oameni buni,credinciosi ,sensibili,inimosi,care s-au imbolnavit de cancer si au murit,ori sufera de diverse boli grele.In general constat ca cei "bolnavi de prea mult suflet" cum metaforic spunea Blaga,se imbolnavesc.E firesc,nu?...
La antipod sunt hahalerele,mitocanii,parvenitii,ignorantii,nesimtitii,etc..care nu stiu cum se face ca o duc constat foarte bine cu sanatatea,si de ce nu ar fi asa,doar  au si bani gramada pentru a se indopa cu extravitamine si apela la servicii medicale de calitate din tara sau strainate.
Ce sa spunem apoi de copiii care se nasc grav bolnav,ori de bolile specifice tarilor subdezvoltate care macina mii de vieti?Cu ce au pacatuit ei pentru a suferi astfel,ori de ce ar avea  de suferit pentru pacatele stramosilor,e cel putin discutabil...zau mai scutiti-ne cu asemeni "invataturi"!Apoi nu inteleg de ce s-ar pune in ecuatie musai raportul cauzistic pacat-boala.Unii sustin chiar ca pana si o banala gripa contactata din neglijenta ar a fi tot urmarea unui pacat.

Ce sa intelegem?... cine este santos tun este o persoana virtuoasa,iubitoare,placuta lui Dumnezeu?Ei as,...acelasi rationament cauzistic   a condus la ideea ca cei bogati sunt binecuvantati de Dumnezeu,Ei da ,nu radeti dar chiar am citit asemeni bazaconii,sunt la moda chiar,ori poate ati intalnit si voi bogatasi care se considera persoane aflate sub protectia si gratia divina .Incredibil,nicaieri in Biblie nu se face apologia omului bogat,dincontra,precum nicaieri nu se face apologia sanatatii.Si apoi de crezi cu adevarat in pacea si fericirea raiului ,de ce te-ai  teme atat de strasnic de boala,de moarte?

Un lucru e clar,fericirea unora se bazeaza pe truda si necazurile celor multi,dar  culmea culmilor ,revoltator,conform acestor teorii tot acestia sunt vinovati ca sunt bolnavi,saraci,nevoiasi.Iata cauza bolii mai cu seama,nu eternul si ancestralul pacat care in evul mediu se rascumpara in bani prin  acele "indulgente",adica un fel de adeverinte de absolvire ,  pentru ca institutia numita biserica sa stranga nu stiu ce fonduri.

Ca unui om mandru i-ar da Dumnezeu o boala sa-si corijeze aceasta meteahna,sa-l smereasca nitel,poate o fi si asa,insa ce ar trebui mai cu seama sa intelegem si sa  ne preocupe este realitatea omul onest ce suporta lumea asta nedreapta ,haituit si muncit fiind din toate partile .Fireste organismul fizic si psihicul omenesc au limite,poate astfel ajunge sa se imbolnaveasca!Ma duc cu gandul la Tensiunea intr-un fir, la o anumita sarcina prea mare in care firul nu mai rezista si se rupe...,asadar legi fizice,nimic paranormal,religios ,karmic sau mai stiu eu cum.

Boala este mai cu seama reactiunea unor actiuni exterioare in care se impun  anumite limite ale rezistentei  fizice si psihice omenesti,adica un prag dintre suportabilitate-insuportabilitate.Esti nesimtit,ignorant traiesti mult si bine,esti mai sensibil,pui la suflet,te doare realitatea lumii,te imbolnavesti de diverse boli.Asta simt,asta cred,asta constat.
Boala mai tine si de anumite slabiciuni ale omului,necumpatare ar spune medicul,pacat ar spune teologul,insa acestea la randul lor presupun atati factori interni si externi.Adeseori generalizam judecand segmentar,asadar fiti va rog mai rezervati,mai cumpatati in afirmatii!!!


In concluzie, ma duc cu gandul la un aforism biblic:


"Cel ce-si salveaza viata si-o va pierde,iar cel si-o va pierde, si-o va afla!"











 

3 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Cum răspunsuri nu prea am, aduc -Despre frica lui Dumnezeu iarăşi - Anton Pann

Povestea vorbii

Doi cu picioare oloage mergând şi-ajungând un deal,
Unu-ncepu să se roage când se odihnea supt mal:
- Doamne, dacă ai putere să faci minune din cer,
Împlineşte a mea vrere la păsul meu ce îţi cer:
Sloboade de sus acuma înaintea mea un cal,
Să-ncalec pe dânsul numa până voi sui ast deal.
Cellalt începu să zică: - Ce spui, prietenul meu?
Nu îţi este ţie frică şi mânii pe Dumnezeu?
Vai! Nu-ndrăzni, frăţioare, asfel de vorbă să zici,
Vrun tresnet să nu pogoare să ne omoare aici.
Tocma când vorbea aceste, dodată s-au pomenit
Că-n spate-le fără veste un înarmat a venit,
P-o iapă slabă călare, c-un mânz bolnav după ea
Şi îi sili ca-n spinare pe bolnavul mânz să-l ia,
Dând cu un bici, ca mai tare să-l puie pe acel deal;
Ş-aşa, în loc de călare, ruga-l făcu pe el cal.„

p.s. foarte frumoși maci!

Modart spunea...

Fragile flori macii astia...iata de ce nu au viata lunga in glastra,se ofilesc atat de usor...apropos asta si de ce suneam pe aci despre rezistenta fiecaruia...

INCERTITUDINI spunea...

Știi ce mă impresionează- adesea până la lacrimi- văzând macii? un fel de paradox al lor: cresc pe oriunde, printre mărăcini/cioburi/pietre, pe lângă șinele de cale ferată, printre spicele de grâu,sunt fragili, și , totuși , au o anume noblețe! Strălucesc!
Este atât de roșu roșul lor!