sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Richard Wurmbrandt:Despre iertare,iubire



O spune cu atata entuziasm,insufletire in glas si privire ,incat ramai mult timp pe ganduri....

Las gandurile mele deoparte acum... va invit doar sa urmariti cu atentie acest fragment de interviu.
Voi,ce parere aveti?

8 comentarii:

Aurora Georgescu spunea...

Am ascultat tot monologul şi am fost impresionată. Impresionată fiindcă mă regăsesc în cele ascultate. Deşi mi-am propus în multe situaţii să nu iert niciodată anumite persoane, niciodată nu am reuşit ! Nu numai că iert, dar chiar sunt gata să-i ajut. Iubesc oamenii, mă încarc cu problemele lor şi chiar dacă gândesc de multe ori că nu este normal, o iau de la capăt. Asta mi-e firea şi nu e bine aşa, dar... nu mă pot opune pornirii interioare de a ajuta pe oricine rugată sau nerugată.

Modart spunea...

Stii cum este,vb din experienta mea desigur,,,ierti de multe ori dar vine o vreme cand toate atacurile,supaararile ,jignirile iertate,date la o parte fara a pastra anume ranchiuna,revin in amintirea ta si exista pericolul sa izbuneasca napraznic.
Depinde apoi de gravitatea faptului indurat,depinde si de puterea credintei prin care poti mari rezistenta la aceste tensiuni adunate in timp.
Evreii au din cate am constatat un cult pentru iertare,este o tema crestina majora, des abordata de ei.
Insa luand in calcul ca sunt si persoane indiavolite,poti ierta?Nu.
Cum sa ierti calaii istoriei,genocidul ,tortura,etc?
Wurbrandt spune insa ca el iarta pe oricine si se roaga la Dumnezeu sa-i ierte pe toti...eu cred ca putem ierta pana la un punct,cu rezerve de rigoare,ca de iertam noi totul,ce sa mai ierte Dumnezeu?

Oare nu exageram cu iertarea asta,nu generalizam dintr-o anume exaltare?
Eu as muta accentul acestui verb pe forma lui reflexiva, a iti cere iertare!
Daca fiecare ar invata sa-si ceara iertare cand greseste cuiva, cu siguranta lumea ar fi mai buna...cat si cum iertam e discutabil...
Cum sa ierte cineva,cu adevarat,atat timp cat el e incapabil sa-si ceara iertare cand greseste la randul lui altora?

Sa ierti,,adica sa nu raspunzi raului cu rau,cam asta e mesajul biblic,si asa este,asa ar trebui sa fie, Insa de aici si pana la a ierta pe oricine e mare diferenta, In toate exista o masura,pana si cand vine vorba de a iubi.
Sunt oameni declarati de partea raului,care fac intentionat rau,,,sincer nu inteleg cum sa-i iubesti!

Eu am iertat adeseori ,insa persoanele respective nu au inteles nimic din asta.
Au continuat sa ma jigneasca prin atitudinea lor !
Ce minune mare ar fi sa-si ceara scuze!
Nu-i oare mai aproape de firesc sa-si ceara scuze si sa ierti(imediat as ierta fara ezitare) ,decat zic eu,sa te amagesti in sinea ta ,iertandu-i!Asta inseamna sa accepti raul facut,sa fii de acord cu el

Uneori imi zic ,Dumnezeu sa-i ierte,eu nici nu mai pot lua in calcul sa iert,sau ba, adica simt ca nu se poate pune problema la aceasta maniera.
Esti scarbit de rautatea cuiva, nu zic iert ,nu iert...suferi si atat ,nu?
Desigur ,multe ar mai fi de spus.


Aurora Georgescu spunea...

Ai dreptate. Şi aşa ar fi normal să mă port şi eu. Nu pot spune că îl iubesc pe cel care mi-a făcut rău, dar la rândul meu nu pot să-i răspund cu aceeaşi monedă. Il ignor sau îl judec aspru, dar dacă îmi cere ajutorul, îl ajut. De ce? Nu ştiu. Nu pot altfel. Mă cert singură pentru asta. Au fost situaţii în care ni s-a făcut mult, mult rău şi totuşi când acea persoană a avut nevoie de sprijin, l-am sprijinit fără să ştie vreodată că eu i-am făcut serviciul care îi era vital, ba chiar am făcut tot posibilul să nu afle!
Să ceară iertare un om care este în stare să rănească? Nu poate structural. Are răul în el. Şi chiar dacă ar face-o, ar răni şi a doua şi a treia oară! Nu cred în scuze decât dacă greşeala a fost făcută fără intenţie, fiindcă se întâmplă chiar ca dorind să faci un bine, iese prost.
Dar îţi dau dreptate! Numai că eu nu pot.Şi-mi pare rău fiindcă mulţi în loc să aprecieze, pun pe seama prostiei sau a slăbiciuni. Dar nu este nici una nici alta. Este doar o dorinţă care face parte din felul meu de a fi, de a ajuta, de a fi de folos, de multe ori privându-mă pe mine.

Modart spunea...

Bineinteles ca a-ti cere iertare nu este usor,inseamna sa-ti invingi orgoliul,mandria ,sa depasesti limitele egocentrismului tau uman. Dar asta ni se cere!
Adica tine de insasi verbul "a te cai"...cum putem sa ne caim in fata lui Dumnezeu pentru greselile noastre dar nu putem sa ne caim cerandu-ne iertare semenilor ce le-am gresit???
Nonsens.Cum sa-Liubesti pe Dumnezeu daca nu-ti iubesti aproapele,o spune scriptura insasi!
Ce spui tu ,este minunat!
Asa si trebuie dupa cum Biblia spune,adica nu sa trambitezi binele facut cuiva...ca mai este vorba si de cineva care te-a suparat rau ,cu atat mai mult este de apreciat!!!!
Ai evident un suflet mare,generos,sensibil.
Insa nici sa te terfeleasca altii cum vor ei,profitand de bunatatea ta nu e bine!
E bine sa faci bine pana si dusmanului,dar repet,unii sunt indiavoliti,pe astia trebuie sa-i eviti,:vb scripturii" Iti stergi sandaua de praf si pleci" adica nu mai stai la tocmeala cu ei,nu iei nimic de la ei,nu te pierzi in discutii,etc,ca te pot si smiti la o adica.
Nici eu nu pot adeseori,ma dau cu capul de barna aia de sus de n ori si tot continui sperand ca ceva se va indrepta.
Raul atrage,ispiteste,deseori lupul imbraca haina de oita...trebuie sa fim vigilenti,nu e cazul sa te aduni si sa fii generoasa cu cine e viclean,rau..
Ma duc cu gandul la basmele lui Ispirescu,,la "omul span"...ce se spune ,fereste-te de el...ei tocmai asta este problema ,nu reusim sa ne ferim la timp si mai apoi tragem atatea necazuri dupa noi.

Adica cum sa spun eu..pana si iertarea asta se merita sau ba...insa cel care se caieste cerandu-si sincer scuze,mult bine isi face si lui si partii gresite!
Dumnezeu iarta mai cu seama daca te caiesti,eu cine sunt sa iert asa oricand,oricum ,pe oricine.
E adevarat pe de alta parte trebuie se ierti foarte mult, pentru a implini rugaciunea fundamentala,":si ne iarta noua...precum si noi iertam gresitilor nostri"




Modart spunea...

Imi cer scuze de fi scris mai rasfirat,necoerent poate pe alocuri...nu mai recitesc ,corectez...e din graba,stres si altele.

Aurora Georgescu spunea...

Nu este scris nimic incoerent. Totul are logică şi este corect gândit, aşa cum ar trebui să gândească toţi şi să-şi evalueze faptele asemeni. Sunt norocoşi cei ce se află în jurul tău.

Modart spunea...

Of ,of si iarasi of...ei au alta parere...sunt una ,doua maxim persoane care aprecieaza cu adevarat la mine ce spui tu!
Uneori simt ca nu mai inteletg nimic de la lumea asta!

Modart spunea...

Of ,of si iarasi of...ei au alta parere...sunt una ,doua maxim persoane care aprecieaza cu adevarat la mine ce spui tu!
Uneori simt ca nu mai inteletg nimic de la lumea asta!