luni, 14 aprilie 2014

Cel mare si cel mic

Intr-un acvariu erau 10 pestisori mici care traiau in mare pace si armonie,inotand in voie si jucandu-se .Intr-o zi insa ,stapanul a mai adus un pestisor ,unul negricios si marisor .Si cum se vazu acesta acolo cel mai mare si puternic ,se simti stapanul acvariului,si incepu rautacios sa-i alerge intruna pe ceilalti,,sa-i ameninte .Bietii pestisori traiau zi de zi cu teama ,ba nici de mancare nu prea aveau parte ca inhata mai totul pestisorul cel nou.Si crescu acesta si mai mare si mai puternic si se facu si mai ingamfat  si mai nesuferit.
Intr-o zi stapanul acvariului mai aduse un pestisor.Era un peste foarte micut si auriu.Toti 10 cum il vazura incepura sa-l admire,doar pestisorul negricios ros de invidie se repezi asupra lui amenintandu-l:
-Eu sunt aici sa stii stapanul,mie mi se cuvin laudele.Si dadu sa-l inghita
Speriat,pestisorul auriu ii spuse:
-Nu-mi fa rau,eu sunt pestisorul fermecat si pot sa-ti indeplinesc 3 dorinte.
Pestisorul negricios care visa uneori cum tot creste sufocandadu-e in spatiul prea mic al acvariului exclama:
-Vreau sa locuiesc intr-o casa mult mai mare decat asta!
Si se pomeni el intr-un lac.Foarte incantat de atata apa si libertate de miscare incepu sa-l cutreiere,sa cunoasca pestii de acolo.Dar nu trecu mult timp si un crap vazandu-l il lua la fuga sa-l inhate.Cu chiu cu vai reusi sa scape ascunzandu-se sub o piatra.Tremurand de spaima,isi puse a doua dorinta:
-Pestisorule fermecat, te rog adu-ma inapoi in acvariu!!
Si se pomeni el iar in acvariu si tare fericit a fost.Insa a uitat imediat de spaima care a tras-o in lac si a inceput iara nestingherit sa sperie pe toti pestisorii si sa fie chiar si mai rau.Apoi intr-o zi furios ca din cauza pestisorului auriu vezi bine era el sa-si piarda viata,s-a repezit iar sa-l inghita,
-Stai ,i-a spus pestisorul,mai ai o dorinta,si poate ca ea te va face cel mai fericit peste!
Se gandi el ce se gandi si foarte sigur pe sine spuse:
-Bine ,fa-ma atunci sa fiu cel mai mare si mai puternic peste din acel lac!!!
Si se vazu in lac  pestisorul cel negricios mare,mare de tot si foarte de temut,puternic.Si tare incantat mai era,cum toti fugeau de el,si nimeni nu cuteza sa i se impotriveasca.Dar nu trecu mult timp si vazand o rama intr-un carlig se repezi lacom sa o inhate si dus fu in lumea cealalta  a uscatului.Zbatandu-se el in barca pescarului zise inspaimantat;
-Pestisorule fermecat,te rog fa-ma ca inainte in acvariul meu !!!.
-Imi pare rau ,auzi el pestisorul auriu,eu nu pot indeplini cuiva decat 3 dorinte.Pe cand aceasta e a patra.
-Te rog,te implor fa ceva,inca una chiar nu se poate?
Pestisorul cel auriu care era tare bun la suflet,chiar daca  fusese amenintat de moarte:
-Ar mai exista o solutie,ca cineva din cei 10 pestisori din acvariu sa-si puna dorinta ta.
-Da,da,va implor..o ultima dorinta pentru mine,sa fiu salvat de aici,sa ma intorc in acvariu.
Dar nici unul din cei 10 pestisori ,nu vrura nici vorba  ca el sa se reintoarca printre ei. .Cum sa uite ei cum  i-a terorizat cu prezenta lui atat timp,chiar si dupa ce aflase pe propria piele ce  inseamna spaima de a fi amenintat de cineva mai mare si mai puternic ca tine?
Si astfel si-a dat pestisorul cel mare si puternic,duhul pe uscat.

Acum dragi copii, in acvariu domneste bucuria si pacea,e chiar un Microparadis acvatic!!!!!

MORALA:Dumnezeu lasa mereu o sansa in plus.De asta depinde insa cat bine ai lasat in urma ta.
Indiferent cat de mare si puternic esti,exista mereu ceva care sa te rapuna.
Ai grija in viata ce-ti doresti,nu toate dorintele sunt bune!

PS:Compusa de mine special pentru Alexandra si Stefan.Sa va amintiti de mine cand priviti pestisorii din acvariu,si sa nu uitati niciodata ca cea mai mare putere si comoara este cea a bunatatii sufletesti..



8 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Parca vad ochisorii uimiti urmarindu-te!

Foarte simpatica si plina de invataminte povestioara!

Aurora Georgescu spunea...

Sunt uluită! Am crezut că povestea cu regele şi cei doi fii este o excepţie, dar văd că ai o traistă fermecată plină cu poveşti cu tâlc ! Şi aceasta este minunată! Mai ai şi altele? Nu le ţine ascunse de copii! Dă-le drumul!

Modart spunea...

Da,copiii asculta cu un soi de curiozitate aparte orice povestioara...chiar sunt si eu curios cum vor reactiona citind-o.Ce intrebari,nedumeriri au si cate "de ce-uri " se vor aduna...

Modart spunea...

Vezi ca am o eticheta"Povestiri cu talc"!!!Da click pe ea si ai sa gasesti mai multe,de ale mele mai recent,si altele....
Asta cu pestisorul imi veni asa o vaga idee cand acum cateva zile am intr-at intr-unlocal unde era un acvariu minunat.Stand foarte aproape de el,m-am tot uitat fascinat.Ei dar erau acolo doi pestisori maricei nu gluma fata de ceilalti si ii cam fugareau pe cei mici.Apoi cineva a venit sa le dea mancare,ei astia erau primii care inhatau mancarea...
Ideea cu pestisorul auriu a venit mai apoi a doua zi incercand in mintea mea asa o povestioara cu talc.Ma amuz si eu scriind acestea...

Aurora Georgescu spunea...

Nu vrei să te amuzi mai des în felul acesta şi să editezi o carte? Eu sunt convinsă că ar avea succes!!!

Modart spunea...

Ai pus de trei ori semnul exclamarii...daca ai observat fiecare dorinta din povestioara este marcata numeric prin semnul exclamarii...urmeaza asadar a 4-a...sa-mi doresc ce zici ,sau nu? sa ma mai gandesc ca nu vreau sa o patesc...desi am nevoie si de un pestisor de asta auriu...haha,nici o sansa cu Andaluza amfitrioana in casa.Mai cu seama la capitolul peste!

Aurora Georgescu spunea...

Andaluza ar trebui pusă la respect! Mi se pare că a devenit mult prea autoritară! Dacă facem front comun şi-l luăm aliat şi pe Serafim, s-ar putea să devină mai maleabilă. Şi ce peşete! Gata! A secat balta. Să meargă la pescuit, mai ales că auzeam că este tentată să pescuiască în Alaska!
In ce priveşte peştişorul auriu, poate îl găsim ascuns pe undeva şi-l înduuplecăm cumva:

Modart spunea...

Andaluza se ofera paznicul acvariului.Nici o problema cu intrusii prea maricei si agresivi ca-i cineaza cat ai zice peste!!!
Si de e sa fie si unul de ala fermecat ,sa te tii tare de cele 3 dorinte ale ei...dar nu spun ,poate odata ,tot intr-o povestire cu talc...andaluzian.