sâmbătă, 16 martie 2013

Linistea/Nelinistea....



Goethe spunea candva ca "Nelinistea este cel mai mare bun omenesc!"Deoarece doar ea anima spiritul,il provoaca,il starneste,ii confera acea efervescenta necesara cautarii,progresului,implinirii .Linistea este din aceasta romantica perspectiva doar acea clipa de ragaz,popas si oaza de odihna necesara istovirii noastre lumesti.Clasicii au afirmat contrariul ,cautand starea de pace si beatitudine,calma,odihnitoare,singura menita sa propulseze fiinta catre stari sublime omenesti.
Primul moment selectat,este o reveerie de ganduri si stari subtile despre linistea sacra a inimii...al doilea,vorbeste muzical atat de convingataor despre o liniste ce paradoxal doare,deoarece in spatele ei se afla uneori o inima rascolita de durere.
Linistea si nelinistea omeneasca,cat sa fie ele individualitati de sine statatoare,rivale...si cat surori ce convietuiesc  in casa inimii nostre,cautandu-se si completandu-se reciproc spre a tese un tablou dens si sclipitor prin contraste felurite.




PS:Arta moderna descoperea contrastul la nivelul mijloacelor de exprimare in sine.Armonie bazata pe contraste!Marii clasici cautau armonia perfecta,in lipsa contrastelor.

9 comentarii:

Mihai spunea...

Ioan Chirila spunea ca "bautorii de apa" nu scriu reportaje. Linistea nu poate fi transmisa decat din nelinisti (asta o zic eu). Pentru ca nu mai sunt tanar, dar ma ramas nelinistit, sper sa am dreptate!

INCERTITUDINI spunea...

Caut, din când în când, liniștea- îmi place apusul de soare, îmi place verdele ierbii.

Prefer neliniștile, doar așa mă simt „eu„!

Modart spunea...

In liniste cautam nelinistea,iar in neliniste,linistea.Probabil.Ori suntem dependenti de una si aspiram la cealalta?Care pe care?

INCERTITUDINI spunea...

Respir adânc!Mult și profund albastru.

p.s. muzica nu mi se potrivește, a trebuit să fac abstracție de ea.

Modart spunea...

Deci esti romantica,cum ramane insa cu visul de aur al vechilor greci!Desi in perioada elenista i-a ajuns se pare nelinistea din urma.Oscilam ,asta e cert.
In pictura fara alb si negru nu ar exista scara valorica a griurilor neutre.La randul lor prin amestec cu alte culori duc catre griuri colorate.Ei ,astea au menirea sa propulseze farmecul culorilor pure in sine!Fara ele se poate lesne ajunge la stridente.

Modart spunea...

Sunt cuvinte frumoase acolo,muzica este abia perceptibila ca sa poti simti glasul respiratiei in acord cu mesajul teoriilor expuse.

INCERTITUDINI spunea...

De fapt, cam impropriu-„prefer„-mă neliniștește liniștea.

Aurora Georgescu spunea...

Am venit de "N" ori pe pagina ta de blog, în speranţa că vei reveni şi tocmai în ziua în care minunea s-a produs... LINIŞTE!!!! Eu nu am fost! Vin şi surpriza mă copleşeşte ... text, muzică şi.... dumneata prezent. Nu vreau să folosesc alte cuvinte: las stropii mei de suflet să se împrăştie pe toată pagina şi spun :BINE AI REVENIT. Te aşteptam de mult. Şi eu şi toţi cei care au îndrăgit acest blog de excepţie.

Modart spunea...

M-ai emotionat...Minunea este atunci cand oamenii se regasesc pe merdianul asta al comunicarii,fie el si asa,virtual,cand simti prezenta lor prin caldura cuvintelor si bucuria comuniunii in numele frumosului,artei.
Stiu ca esti extrem de ocupata,asa ca faptul de a gasi clipa de ragaz necesara de a deschide aceasta fereastra, este si mai de apreciat ,de imbucurator pentru mine.
Am revenit din neliniste sperand sa aflu aici momente de liniste si multumire sufleteasca.

ps;Andaluza vrea si ea blog!