joi, 14 ianuarie 2016

Film/ AMERICA AMERICA




Genul:drama(1963)
Scris si regizat: Elia Kazan (regizor de origine greaca.)
Inspirat din viata unui unchi al regizorului.
Motto-ul filmului;Lumea asteapta,lumea asteapta...

Ce poveste,ce regie,ce joc actoricesc...iata o capodopera cinematografica in cel mai autentic si profund sens al cuvantului!!!
L-am vazut de doua ori in anii studentiei,si l-am revazut aseara cu aceeasi placere si emotie deosebita!
Fascinat film, unul dintre  preferate mele...pentru totdeauna!

Regasesti aici,toate planurile de filmare cinematografice,de la planul foarte general,panaoramic ce surprinde pitorescul naturii ,cand aspara,navalnica,cand domoala,lirica si pana la prim-planurile actorilor care redau o intreaga claviatura de stari afective interioare Filmul asta graieste nespus de mult prin insasi expresia privirilor  tacute si ingandurate ale personajelor sale!
Actiune multa,insa intretesuta mereu cu acesta obsesiva preocupare pentru portretul psihologic,atat de expresiv conturat prin contraste dintre lumina si umbra,precum prin gest si atitudine spatiala la nivel de compozitie a cadrului cinematografic.Superba naratiune in imagini alb-negru,emotionanta poveste!

Tema filmului o reprezinta  Aspiratia omului sarac in contextul unor vremuri tulburi,umilitoare,de a-si croi un drum mai bun in viata,mai demn,atat pentru el cat si familia sa..O tema, din pacate,inca de actualitate!
A reusi emigra intr-un alt spatiu,alta tara,precum America,"tara tuturor fagaduintelor",.este aici actul simbolic al acestei aspiratii ,de lupta pentru schimbare,indiferent de cat de mari ar fi impedimentele,costurile ei !
Nu pentru ca acolo ar fi chiar diferita situatia ,se afirma in final,ci pentru ca acolo spre deosebire de spatiul si timpul in care te afli,exista totusi o Sansa sa realizezi ceva!

Subiectul filmului reda acest drum anevoios al personajului sau principal spre tara fagaduintei,un drum plin de obstacole dure,de umilinte,truda,sacrificii,ghinion,,si chiar marcat de ispita de a renunta la a-si implini visul!

ps;Acest film de exceptie,este acum disponibil online!





.




Niciun comentariu: