joi, 7 aprilie 2016

Adevar si fictiune.

Uneori se fac filme inspirate de cazuri reale,doar ca putine  respecta intocmai cazul respectiv!
Scriitorul sau scenaristul adauga prin fictiune anumite personaje ,situatii,evenimente ba chiar schimba din anumite motive traseul unor evenimente in alt deznodamant decat cel real.
Probema este ca prin asemenea modificari ale scenaristului,scriitorului, intentia eroului si continutul de idei firesti rezultat din contextul faptului real ,pot suferi transformari majore in plan tematic.
Un adevar denaturat prin asemenea proceduri literare in care realul este puternic siubstituit  fictivului,nu mai este chiar adevar!

Poti interpreta un caz real,poti sa si-l imbogatesti prin fictiune,sa-l nuantezi...insa se impune o masura in care pastrezi semnificatia  impusa de realitatea lui.
Uneori acest adaus e total de o alta factura ,nu se poate impleti cu ceea ce realitate aclama,este un contrasens flagrant intre real si fictiune,o rastalmacire puerila ,prosteasca chiar!
Daca domina partea de fictiune,cu anume mesaje intentionate de un scriitor,nu mai spuneti ca este un film inspirat de caz real!La ce bun?
Pentru ca nu este admisibil sa ajungi sa judeci un caz real,dintr-o perspectiva fictiva a cuiva,care deplaseaza centrul de atentie cuvenit,evident in sfera unor ganduri si  obsesii personale ce staruie in mintea acestuia.Ori evident,il inscrie intr-un anume cliseu comercial,ceea ce gasesc chiar deplorabil,nedeontologic!

Ai dreptul sa te exprimi cum simti,gandesti in context pur fictiv..Cand vine vorba insa de inspiratie dupa un caz real ,ai obligativitatea sa faci precizari de rigoare pana unde e realitate si cat fictiune!
Multi vizionand filmul au inteles cum ai vrut tu sa se inteleaga, conform  perceptiei tale  subiective,ori unei anume intentii vadit moralizatoare!Faptele reale altceva ar da de inteles la o prezentare care respecta intocmai realitatea!!!!
Oricum lumea interpreteaza adeseori neadecvat sau prosteste  un caz real...dar  interpretare la interpretare, e ceva cu mult mai grav!Apar si se transmit lesne confuzii ,erori de judecata ,perceptie!

Fiti cat ma fideli in prezentarea unui caz real,nu-l cosmeticizati,nu-l rastalmaciti dupa bunul plac,nu-l prezentati partial ,pe alocuri,si umple din greu prin fictiunea voastra.!
Daca fictiunea domina,atunci fictiune ramane!
Modelul real trebuie respectat intocmai prin realitatea faptica!
Interventia din anumite ratiuni artistice necesita in acest caz mult discernamant,cumpatare,intelegere asupra continutului realitatii analizate.
Nuantezi forme, dar nu schimbi structura lor!






Niciun comentariu: