vineri, 29 aprilie 2016

Simbolul Crucii

In Cruce e semnul Vietii in acord cu Dreptatea,Iubirea,Vesnicia!!!
Verticala crucii denota prezenta,Viata...intretaierea orizontalei cu aceasta in unghi ferm de 90 de grade ,e spiritul Justitiei dreapte ,in spiritul blandei orizontale ,e imbratisarea vietii , Iubirea!
In ansamblul ei ,contempland aceasta simpla si majestuoasa intersectie intre cele doua axe statice,o resimti prin prezenta locului  geometric  median ca drept  statornicie impecabila,indestructibila,menita sa dureze  Vesnic!!!

Nu exista semn grafic mai simplu si monumental,mai cuprinzator de stari sublimale,decat Crucea!
Brancusi,care era un suprematist dornic de a cuprinde absolutul in simplitudinea formelor redate ....nu a reusit spune mai mult lumii prin tot ce a creat el,decat spune o simpla Cruce!!!

Crucea este insusi chipul lui Dumnezeu,in cel mai minimalist si de esenta mod vizual de reprezentare!
Suprapunand omul cu simbolul,Hristos nu putea decat prin cruce invinge moartea ,indetificandu-se cu el!
Noi insine deschizand bratele ca intr-o larga imbratisare ...atingem maximul de amplitudine si ne inscriem reductiv intr-o cruce!


MENTIUNE:Aceste considerente vin inainte de toate, dpdv al analizei atente a mijloacelor si formelor de exprimare vizuala!
Povestea lui Iisus Hristos intregeste pentru mine perfect presentimentul meu trait prin  contemplatia acestui Simbol!

ps: Alte semne grafice de o desebita forta ca spirit si mesaj vizual,sunt in opinia mea ,triunghiul echilateral ori isoscel,patratul si steaua pentagonala!Deasemenea, formele sau semnele grafice in spirit octogonal au ceva sacru in ele ca prezenta vizuala.Crucea cu raze mediane mai mici pornite din intersectia verticalei cu orizontala,face trimitere catre octogon.Spiritul octogonal denota  pace si armonie desavarsita.
 _________________________________________________________________

Despre cruce am mai scris aici,unde am prezentat si un mod simplu de a confectiona din semicarton o minunata cruce din prisme triunghiulare.

http://creativplace.blogspot.ro/2015/10/cross-project-for-school.html


Ce cuvinte potrivite sa adaugi imaginii acestui simbol?...
Resimt ca nimic mai potrivit nu rasuna  decat finalul rugaciunii:
"Acum si pururea si in vecii vecilor,AMIN!"

Niciun comentariu: