luni, 17 decembrie 2012

Muzica de altadata...



Ce linie melodica,ce coloratura,ce ritm interior, ce instrumentatie,cat parfum,cat freamat,emotii aduna in sine acest cantec!....Doamne,ce oare se intampal astazi cu muzica usora,ce lipsa  totala de imaginatie,cata rutina, cate clisee ...pana  si acelea sunt imprumutate ,imitatii ,furt de ici colo...
Unde ni sunt criticii de altadata,de ce nu spune nimeni stop acestei tendinte de globalizare artistica in care se urmeaza modele de import ce s-au impus pe piata muzicala comerciala !Unde este diversitatea de altadata,respectul pentru traditii si tezaur folcloric,  mandria de a fi tu insuti in acord cu timpul,spatiul,limba si cultura neamului tau.Ne-am uitat oare radacinile,nu mai stim sa le pretuim?

Suntem mai aproape de cultura franceza ,nici vorba de cea americana,  iar ce au afirmat francezii in muzica e oare de lasat? ..chiar nu mai simtim nivelul superior calitativ al acestei muzici?Nu-i oare mai aproape de felul nostru de a fi ,de cultura si spiritualitatea noastra?Baremi de ne-am inspira de unde exista resorturi artistice comune ,anumite afinitati culturale.
O asemenea muzica de ce nu se prea aude,de ce nu este explorata cum se cuvine?

Da, gusturile nu se discuta,dar sa avem pardon,se educa!!!
Ori gradinarul a devenit extremist,cultivand in "gradina artei"doar anumite specii de flori si copaci?!
Ca na,sunt de sezon,in trend cu cerintele pietii...ce facem, am transformat cantecul in produs publicitar la anumite standarde impuse de mase?


De-as fi cantaret,compozitor,as ofta prelung ascultand ce s-a compus si cantat candva.
Cand o sa intelegem oare ce farmec unic exista sa canti in limba ta,ca folclorul autohton da tonul,culoarea si stilul muzical autentic,ca oricat ai lua de ici colo niciodata nu ai sa oferi lumii adevarata ta forta de expresie artistica.

ps;Am intalnit americani  fascinati de asemenea muzica !Ei recunosc in ea acel ceva ce lipseste muzicii lor!Vor fireste si altceva ...E nevoie de diversitate oameni buni,nu de un Eurovision americanizat!


4 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Dincolo de câte se întâmplă în lume, dincolo de gri, Muzica adevărată, doar ea, ne dă frumusețe, de ce nu, curaj, ne cheamă.
Constat că am cam fost gând la gând cu bucurie!
Să ai o zi bună!

Modart spunea...

Nimic nu este chiar intamplator...
Multumesc.

ps;Muzica adevarata tot asteapta sa fie descoperita...imitatia,plagiatura,retetarul comercial este in top!

Mihai spunea...

Da. Este o referinta. Ascult cu placere si "Am gasit un cantec", sau "Te rog sa-mi scrii" din repertoriul cantaretei noastre Gigi Marga. Poate suntem demodati, dar e muzica tineretii noastre!

Modart spunea...

Ce demodati?...am ascultat la fel de mult si una si alta si constat cu mare revolta ca astazi nu mai exista cel putin acea diversitate creativa si naturalete de altadata,(orchestratie electronica de prin 80 incoace,se poate compara cu sunetul natural al unor instrumente clasice muzicale?)pentru ca nu se mai promoveaza si "alt ceva".

Si nu este vorba doar de muzica.

ps;Cineva din America imi spunea ca cea mai mare dorinta a americanilor este sa vada Europa...noi europenii sa ajungem in America!Hai sa intelegem cel putin ca schimbul de experienta,climat,cultura este fundamental!

Sa nu uitam apoi ca leaganul culturii si civilizatiei europene incepand cu secolul XVIII l-a reprezentat Franta!Astazi departe si ei de ce au fost odata.asta e istoria,progrese si regrese.