joi, 29 mai 2014

Origami Selectiones...

Selectiuni din diverse fisiere,asa in graba si mai aleatoriu cum s-ar spune,adica fara prea mult efort de a le cauta anume si alatura estetic.
Marea majoritate sunt modele creatie personala!

Simtul de constructie in acord cu frumusetea geometriei ce se dezvolta prin aceasta tehnica este ceea ce ma fascineaza cand vine vorba de origami.
Sa creezi un model bun nu e tocmai usor,Pe langa diverse cunostinte specifice ,e nevoire de intuitie,imaginatie dar si simt matematic.Uneori e ca si cand ai rezolva un exercitiu practic de geometrie.Asta imi place teribil,intotdeauna mi-a placut matematica ,in special geometria.
Stiti, toata povestea asta cu banalul patrat de hartie in cele mai multe cazuri,e ca o provocare pentru minte si spirit care ma ajuta sa ma detasez de la diverse ganduri negative.

Uneori nu-mi propun ceva anume.Experimentez forme de baza ,procedee specifice.. astfel, treptat apar  idei interesante care ma conduc  catre anumite finalitati.
Alteori mintea e bine de tot solicitata, calcule pe hartie,nu gluma...

Si da,,,se intampla uneori sa realizez modele deosebite ,asa, ca intr-o joaca...ei,dar pentru asta au fost mii de ore sustinute candva pentru a invata temeinic,explorand toate domeniile de reprezentare...
Acum ma stradui sa-i fac si pe altii sa priceapa ce-i cu tehnica asta atat de inventiva ,inteligenta,generoasa...
cum se poate metamorfoza un banal patrat de hartie in atatea forme incantatoare,fie plane,in relief sau tridimensionale si fara taieri asupra lui,sau adeziv.
Ar fi desigur multe de spus,de adaugat....
















4 comentarii:

Aurora Georgescu spunea...

Adevărate bijuterii! Consider că este necesară multă intuiţie, răbdare, spirit creativ, talent, suflet de artist . şi spun "suflet de artist, fiindcă nu cred că se pot realiza aceste minunăţii care cer migală, fără să nu existe acea pornire ointerioară, acea dorinţă de frumos care nu poate porni decât din inima iubitoare a unui artist prin naştere şi prin vocaţie. Minunat!

Modart spunea...

Bineinteles ca daca nu ar exista o anume sensibilitate catre ceea ce tine de frumosul in sine,nu m-ar preocupa asa ceva!Eu am vorbit asa ,,mai mult despre partea de inteligenta implicata prin aportul matematic,deoarece sunt multi care nu inteleg acest aspect in origami.Multi il dezvolta ca hobby in mod imitativ ,reproducand pas cu pas diagrame din carti sau video-clipuri.Nu este suficient! Trebuie sa mai si pricepi matematic unele aspecte,asta te ajuta mult in momentul in care in urma unei experiente acumulate vrei sa treci la creatii personale.Din pacate multi merg doar pe un pasiv si simplu mimesis.

"O arta bazata doar pe hedonism,adica placere,ar fi esentialmente anosta,arta inseamna cunoastere"-G.Calinescu

Sa stii ca nu am rabdare suficienta,nu sunt o persoana migaloasa...nu.
Exercitiul in sine de constructie e fascinant aici.El iti da resurse de a insista,lucra cu rabdare,finaliza.
Pasiunea si credinta in ceva ajuta rabdarii mele.Unii chiar au rabdare cu carul!

INCERTITUDINI spunea...

Toate sunt speciale!
Stelutele au stralucire!

Modart spunea...

Banuiesc ca te referi in special la ultima imagine...ei da ,acela este un model personal de care sunt foarte incantat.Eu l-am denumit,fulg de nea!
O simetrie radianta cu 16 brate,,,mai rar!Totul dintr-un patrat de hartie,fara taieri,adeziv!