Expresia artistica a icoanelor bizantine se afla intr-un tainic acord cu ritmurile naturii ,iata de fapt,o marturie de exceptie despre frumusetea ,spiritualitatea,ideologia si valorea teologica a crestinismului ortodox.
Arta bizantina prin stilizarile ei specifice,prin exagerari si deformari ale formei redate ,prin cromatismul sobru si forme compozitionale de o anumita rigoare geometrica,are fireste menirea sa traduca o anumita traire si expresie sacra resimtita puternic de artistii ei.Calea catre divinitate prin arta,prin adecvarea simturilor noastre continutului ei estetic in urma contemplatiei,,,o gasesc cea mai minunata forma de apropiere ,traire si cunoastere revelatorie spiritualitatii omenesti.
Cat putem cunoaste noi adevarul,binele nu stiu...dar cred ca putem mai cu seama ajunge catre acestea pe cale trairii frumosului in sine, un alt nume cu certitudine al Creatorului!
Aceasta tip de linie arcuita,lirica, usor sinusoidala se regaseste adeseori in ritmurile plantelor,florilor,ierbii sau a crengilor unui copac. ...si asemenea ,surprinzator si desigur nu intamplator,in unele icoane bizantine precum cea cu "Maica Domnului cu Iisus prunc in barte",sau cele reprezentandu-l pe "Iisus pe cruce"ori in scenele compozitionale din frescele bisericilor ortodoxe prin atitudinea personajelor in sine sau de grup.
Iata un exemplu:
Este o tema care ma fascineaza inca din facultate,si sper sa reusesc sa vin si cu alte asemenea exemple!
O alt articol pe aceasta tema :
http://creativplace.blogspot.ro/2012/05/natura-si-prezenta-divina.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu