vineri, 13 iunie 2014

Roata olarului



Daca ar fi sa urmez un curs de arta,as alege fara ezitare olaritul.Inainte de pian si gradinarit!
Iubesc aceasta arta,intotdeauna m-a fascinat!
Din pacate nu prea exista asemenea cursuri,si sincer chiar nu inteleg cum nu s-a gasit nimeni sa promoveze aceasta minunata traditie.Cred ca ar fi avut mare succes ,ca multi s-ar fi inscris pentru a se initia in aceasta magica metamorfozare a lutului sub atigerea mainilor omenesti.E ceva cosmic si sfant in aceasta miscare continua circulara din care cu atata finete si blandete se deapana atatea stari poetice in linii curbe si onduleuri
.
Un vas de lut este de fapt o insiruire concentrica de cercuri intr-o anume relatie armonica resimtita launtric de creatorul ei.
Formele conturate treptat au spirit,au poetica lor prin spatialitatea specifica.Miscarea continua ajuta cizelarii volumul modelat,miscarea rotii e timpul curgand ireversibil,in prezenta unei vointe si interventii creatoare.
Doar olaritul prin expresia sa dinamica,circulara,simpla,grava,monumentala,lirica,face atat de inteligibila si plina de subintelesuri  afirmatia  crestina cum ca Dumnezeu l-a creat pe om din tarana.
Prin axeologia sa cinetic circulara el ma duce cu gandul la rotujimi de sfera,la planete,la oranduiala lor in sistemul solar.Ordinea in sine,geometria,este atributul unei gandiri creatoarea!

Din cate am inteles sunt putini mesteri olari astazi in tara.Unul dintre ei este si  domnul din clipul postat.

Lumea e in schimbare,munca omului de altadata in anumite arte a fost inlocuita cu masina de productie in serie.
Alte vremuri,alte gusturi,cerinte,alta politica si economie de piata...si totusi ,Natura ramne de mii de ani aceeasi,si asemenea ei,fireste, anumite activitati omenesti care au acea scanteie sacra din focul creatiei primare ar trebui sa dainuie,sa nu piara,pastrand fireste credinta si pasiunea pentru ele,adica traditia.

MENTIUNEInconjurati-va de obiecte decorative realizate manual,nu cele fabricate masinistic.Acestea contin o cantitatea de spirit si suflet ce ajuta incarcarii pozitiv-energetice  a caminului dumneavoastra!
Fiti siguri ca un buchet de flori se va simti mult mai bine intr-un vas de olarit decat unul produs de stanta masinii!Oricat de atrargator ca design ar fi acesta!
Forma are spirit prin designul ei,dar si prin modul de executie!In mainile omului exista  energii cosmice care se impregneaza  in memoria materiei prelucrate direct...unii vindeca prin simpla atingere a mainii,iata o dovada in plus!

Niciun comentariu: