luni, 2 iunie 2014

10 Ganduri de moment (X)

1) Calitatea vietii nu depinde de intinderea ei,  ci de putinta de a trai cu intensitate clipa!

2) Incerc sa inregistrez cu ochii si inima  o imagine superba din natura...pentru totdeauna,E foarte greu!Daca reusesc asa ceva, va fi apelul meu catre divinitate in lumea spiritului.

3)Ma bucur uneori de orizontala patului ,ca de un ultim refugiu Un fel de refuz al verticalitatii vietii si dor...de altceva decat lumea asta poate oferi.

4) Numai banalitati si barfe lumea din jur vorbeste.Cata micime,cata iroseala si prostie.

5) Frumosul din natura ,arta ,este inepuizabil,covarsitor.Sa contempli o zi intreaga o floare,nu vei afla decat ceva infim din misterul si farmecul ei desavarsit.De-am putea capta cu simtirea nemurirea unei clipe de frumusete.

6) Uitarea unor momente rele din viata...e poate  mai importanta decat amintirea unor momente frumoase!Raul staruie in minte iar bucuria se subtieaza devenid atat de fragila.

7) Suntem intr-un permanent echilibru instabil.Asta in cel mai bun caz!

8) Geniile  fata de multi asa zisi evlaviosi,sunt mai aproape de Dumnezeu...chiar si atunci cand nu-L recunosc.

9) Cainta si Adoratia sunt fundamentele Credintei!Pentru a se produce e nevoie sa poti sa-ti asculti Inima.

10) Dintre toate simbolurile lumii,crucea este cel mai simplu si mai majestuos.Verticala inseamna prezenta,Viata,orizontala imbratisare,Iubire!


6 comentarii:

RobertN spunea...

Salutari din Brasov!
Poti sa nu postezi, doar incerc sa-ti reamintesc ca, crucea era un instrument de tortura. Faptul ca Hristos S-a lasat crucificat pentru noi, asta inseamna iubire.
Crucea este in continuare un simbol al mortii, o vezi pe morminte, pe cladiri si la gatul oamenilor nestiutori, superstitiosi. Dumnezeu este un Dumnezeu al celor vii, Hristos a fost crucificat, a murit, a inviat pentru noi si acum e la dreapta Tatalui in ceruri.
Multa sanatate!

Modart spunea...

Robert ,nu pot fi de acord cu ce spui.
Crucea este simbolul triumfului Vietii asupra mortii.Pe cruce Iisus a invins lumea,moartea.
Daca esti torturat pe cruce,asta nu inseamna ca are crucea vreo vina.
Omul prin inaltime si anvergura bratelor este o cruce!Amplitudine maxima,inscriere in patrat.Imagineaza-ti oamenii ca niste cruci!
Apoi,plastic analizand,lasand deoparte filozofie,religie...verticala este spirit ,prezenta,viata,ne dezvoltam in plan vertical,, orizontala denota odihna,pace ,nemarginire,orizont...intelegi ce vreau sa spun?
Crucea este totul,chintesenta in lumea formelor ,simbolurilor.Prin contemplatie,simti ceva sfant si puternic.Lasa ce te-au invatat unii despre.Asculta artistul din tine.
Eu vorbesc mai cu seama prin ceea ce simt cand privesc acest simplu simbol.Uneori iau pozitia in cruce...simt nemurirea spiritului,cuprins si necuprins totodata.
Crucea oriude apare in peisaj,rascoleste sublimul din mine.



Modart spunea...

Daca desenezi simplu un brad si linia orizontului,,,nu in esenta ai o cruce! Punctul de intersectie intre verticala justa,ferma,si blanda orizontala,nu tocmai Punctul primordial,Vointa creatoare este! Dezvoltand radial crucea ,obtii un soare,o floare!
Vezi cum converg toate catre cruce...

Modart spunea...

Plastic vorbind,nimic mai simplu decat o vertical si o orizontala,,,si parca nimic de adaugat in plus reunindu-le intr-o cruce!
M-as bucura mult sa reconsideri acest simbol...sa-l descoperi cat este de minunat,de sfant.Crestineste,pastram crucea ca forma de reamintire si pretuire a Suferintei hristice mantuitoare.
Sanatate si putere multa de a indura Suferinta ta...

RobertN spunea...

Ceea ce prezinti e mai degraba un nod.
E un singur Dumnezeu, crucea e un obiect. Ca simbol reprezinta puterea mortii, a judecatii asupra vietii. "Blestemat este cel atarnat pe lemn". Un om pe cruce e un om crucificat, e un om mort in chinuri. Nu ma mir ca sunt atatea cruci peste tot.
In desen poti intersecta mii de linii verticale cu mii de linii orizontale,
Botezul in apa insemna ca esti mort si inviat cu Hristos.
Hristos pe cruce, in desenele de azi, arata ca El nu a avut nici o putere, a ramas acolo unde l-au atarnat romanii.
"Lasa ce te-au invatat unii despre." Inca nu sunt un papagal, incerc sa analizez, sa aflu.
E bine ca si tu nu ai invatat de la nimeni, ai propria ta convingere, cred ca ai studiat mult timp Biblia.
Numai bine.

Modart spunea...

Robert nu e vorba doar de convingerea mea!
Si departe de mine sa ironizez...
Eu am incercat sa ma detasez in ce iti spuneam de considerente strict teologice (stiu ca sunt biserici care o resping),propunad o analiza a ei din incidenta limbajului vizual in sine.
Orice forma ,semn grafic transmite stari de spirit prin simpla contemplatie.Un cerc armonie,un triunghi ascutit isoscel,aspiratie,o linie ondulata blandete,lirism,etc,etc.
Crucea deasemenea!Ce-ti transmite ea incercand sa intri in dialog vizul,moarte?Nicicum.Consider ca orice simbol trebuie tradus in primul rand din incidenta a ce transmite el ca stare de spirit prin caracterul sau liniar si de forma.
Ca o asociezi cu moartea,pentru ca Iisus a fost pe ea rastignit chiar nu inteleg.Puterea mortii?
Daca multi au pierit in foc,focul e insemnul mortii,puterea ei? Nu.
Poti folosi ceva pentru a face rau..Dumnezei in intelepciunea spunea un teolog,se folseste chiar si de uneltele raului pentru a-si implini planul.Dar deja asta e o alta discutie.


Tu cand te rogi nu-ti faci cruce?
Exista 4 axe cardinale,parca nu intamplator,nu?
Omul ca trup ,arhitectura divina,se reprezinta cel mai majestuos prin crucea sa.

ps:,Dupa revolutie am gasit in librarie doua carti deosebite"Crestinismul redus la esente" si "Credinta adevarata" .Apoi in facultate m-am abonat la o biblioteca crestina.Mi-am cumparat tot atunci Biblia.Desigur parcursul a continuat prin alte lecturi.
Nu m-a indemnat nimeni dintre cunoscuti pentru asa ceva,..a fost deci pornirea mea launtrica.

Numai bine si tie!