joi, 12 iunie 2014

Credinta adevarata?...

Sunt crestin ortodox.dar nu am nimic potrivnic ca nota generala fata de cei care apartin altor culte crestine!
Fiecare consider,decide pentru sine,fiecare cauta ,cerceteaza,alege ceea ce crede el ca este mai bun.
Am tot ascultat candva predici ale unor pastori ,penticostali,baptisti,adventisti,etc,etc.
Ce am remarcat?Sunt patrunsi de ceea ce afirma,studieaza temeinic scriptura,sunt uniti,discuta problematizand credinta din perspectiva vietii sociale actuale.Se implica mai mult in probleme sociale,au caracter  si vointa ,stiu a spune Nu cand cei mai multi spun da,si ma refer aici desigur la atitudinea multora dintre crestinii ortodocsi ,care se complac  la foc caldut,evitand complicatiile,crezand ca simpla participare la ritualul liturgic ii spala de pacate,ca este suficienta devenirii lor spirituale.
Pe de alta parte am constatat si aspecte care imi displac precum rastalmaciri ale versetelor biblice,sofisme religioase,bucherism si ceva comun la toate, acel exces de zel impins uneori catre fanatism.
Dar zau Doamne.si in ortodoxie exista destule neajunsuri!
Sincer a fost un moment in viata mea cand m-am gandit serios sa caut un alt cult crestin deoarece eram foarte dezamagit de biserica ortodoxa.
Insa exista si o salba inestimabila de frumuseti si valori autentice,traditie si spirit,marturii de exceptie prin inaintasii ei.Daca nu as fi atat de fascinat de arta bizantina specifica ortodoxiei,probabil as fi cautat alta biserica,practic aceasta arta m-a tinut aproape de ea!Si inca ceva,un cult ,o simtire aparte fata de simbolul crucii pe care unele culte crestine il resping.Altminteri...cine stie?

Ieri am fost chiar foarte dezamagit sa constat unele atacuri vehemente la adresa sectarilor cum li se mai spune.Urata denumire,daca acest generis ce te duce cu gandul la conspiratie,secta,mafie... este inoculat in mintea omului,ce sa ne mai mire de ce sunt atat de huliti de catre multi?!
Dar ce m-a intristat,ce m-a lasat total nedumerit este sa aflu ca insusi mari personalitati,parinti crestini ortodocsi ii condamna!
Ma asteptam la o atitudine de toleranta,de acceptare a diversitatii de exprimare cu bune si mai putin bune ..pe cand constat ,cultele minoritare crestine au deveni un fel de paria in ochii reprezentantilor ortodoxiei.
Chiar nu inteleg,Chiar sunt stupefiat.Chiar atat de negri cum sunt uneori prezentati sa fie,nu cred!

Am spre exemplu neamuri adventisti ,au o viata exemplara,bun simt cat cuprinde,nu injura,insulta , se feresc cu strasnicie de vicii ,chiar studieaza Biblia asa cum multi ortodocsi nu o fac.Nu fac propaganda aici,repet ,sunt si aspecte cu care nu ma pot defel impaca la aceste culte..Nimeni insa nu e perfect !
Aceeasi carte asadar,si iata Doamne cate divergente,lupte,conflicte mergand chiar pana la extremism,ura!


Acum ma gandesc astfel:
Daca 10 de pictori cu har au in fata ochilor acelasi copac ca subiect artistic ,cum il vor reda fiecare,veti constata o diferenta fantastica, fiecare vede,simte,il preocupa,intelege,analizeaza si trateaza plastic subiectul prin procedee si mijloace proprii ce definesc personalitatea  si harul artistic al fiecaruia!
Cel ce intra in contact cu rezultatul creatiei acestora,daca doreste sa achizitioneze o lucrare ,fireste va alege  acea lucrare care se potriveste temperamentului  si structurii sale sufletesti.Greu insa sa te decizi!
Sa recunoastem,fiecare lucrare ajuta cunoasterii revelatorie,o completeaza!
Nu exista cea adevarata,nu exista unica,exista doar incidente artistice ale unicitatii subiectului abordat.!
Copacul.
Cam asa stau lucrurile in opinia mea si cu subiectul numit credinta!
Artistul crede in arta sa,credinciosul in credinta sa!
Esentiala este trairea,iubirea,prea-plinul ei!








Niciun comentariu: