vineri, 6 iunie 2014

Religia/Ganduri de moment(I)

1)Caut prin mine insumi inainte de toate sa ma apropii de Dumnezeu.Pentru asta insa am considerat firesc sa-mi insusesc mai intai limbajul crestin specific prin multa lectura.Coordonata fundamentala in acest parcurs al cautarilor;"fereste-te  cu strasnicie sa pici in habotnicie,fariseism,fanatism religios!"

2)Crestinismul cunoaste atatea culte care se ataca reciproc prin polemici incendiare uneori.Aceeasi carte,Biblia,si iata,o gramada de biserici diferite care isi revendica suprematia cunoasterii.Pierdem esentialul pentru a retine suprafete,Se fura textul din context,se interpreteaza de n ori pana se rastalmaceste din exces de zel.
Ce am spus, ma duce cu gandul acum la ce afirma un studiu stiintific,cica exista o parte din creier responsabil cu analizele si taierea firului in sapte.Simbolic i s-a spus "Interpretul".
Nu pot sa nu ma intreb uneori,oare ne joaca creierul feste?

3)Mai recent exista si voci care vorbesc de o noua religie,adica o proprie religie,creata  de fiecare dupa cum crede de cuvinta ca i se potriveste.Exista si un anume adevar in asa ceva ,oricum fiecare vede viata dintr-un loc si un unghi strict personal!Gasim prin mijloace proprii ,deci frumosul,trairea divina se nuateaza si diversifica  de la caz la caz.

4)Ma tem ca un alt razboi mondial ar putea sa se iste tocmai datorita fanatismului religios.Pe yahoo(si nu numai) citind deseori articole,constat de fiecare data,cele cu cele mai multe si invrajbite comentarii sunt articolele  pe teme religioase.

5)Cineva mi-a scris ca i s-a spovedit preotului despre un pacat.Preotul nu i-a dat nici un canon.I-a raspuns astfel;"Viata traita in sine e un canon!" Ea ,cine mi-a povestit ,chiar este incercata si traita de viata ,cum nici nu va puteti imagina! Asa preoti de-ar fi mai multi!
Feriti-va de bucheristi,adica de ce-i care nu pot depasi domnia literei prin neascultarea inimii!

6) Nu mi-a placut niciodata intrebarea "Crezi in Dumnezeu?"Prefer de 1000 de ori mai mult intrebarea "Il cauti pe Dumnezeu?"Credinta este apanjul sfintilor prin excelenta.Suntem indeosebi cautatori de speranta,nu credinciosi de profesie.
Cand credinciosii vor recunoaste ca nu sunt chiar atat de credinciosi,va incepe cu adevarat sa se contureze spiritul credintei in lume. .Lipsa ipocriziei e fundamental necesara luminii credintei ...

7) Cred ca in fiecare dintre noi se lupta un ateu cu un credincios.!Marea majoritate dintre  evlaviosi sau atei nu vor recunoaste.

8) Omul,din spirit specific de fronda,de a extrapolariza  in regim de teza-antiteza,se posteaza adeseori de o anumita parte a baricadei .Astfel s-au nascut doua tabere adverse;credinciosii si ateii.In fiecare exista ceva din spiritul opus.Sa recunoastem,asa am progresat istoric!Din lupta contrastelor asumate,am dobandit cunoastere si o anumita  relevanta despre armonie.Desigur cu un pret enorm.
Doar in rai poate exista armonie desavarsita,fara contraste!Aici ,e aici.

9) Ipocrizia,fatarnicia credinciosilor,pacatele unei biserici aservind puterea de stat, a nascut fireste reversul ,ateismul!Uneori ma amuza disputele dintre cele doua tabere.Daca nu ar exista ateism ,cu siguranta s-ar accentua teribil fanatismul religios.Un pericol mare!Dar si mai mare probabil  daca am deveni cu totii atei.

10) Trebuie sa tindem catre un echilibru cand emitem judecati,sa nu cadem intr-o extrema.Religios, asta s-ar traduce de minune prin sintagma "Nici prea mult eu,nici prea mult zeu".

11) Vorbeste de cautarea ta divina si am sa te cred..daca imi vorbesti de credinta ta,nu stiu cum se face,dar  simt atata ipocrizie!

12) Biblia traseaza un model ideatic! Este utopic sa afirmi ca poate fi  tangibil.Cand esti in noroiul lumii,omeneste,imaculat nu ai cum sa ajungi vreodata.Dar e bine sa aspiri catre,sa fii cat mai curat poti..
Inchei aici cu gandul Maicii Tereza care a si crezut dar  a avut si momente cand nu a crezut:"Dumnezeu nu isi doreste sa reusesti,ci sa incerci din toata inima ta!"







Niciun comentariu: