luni, 5 mai 2014

Next Star...

Fiecare varsta are spiritul,farmecul si muzica ei!

Nu am fost,nu sunt si nu voi fi niciodata adeptul ca un copil ,acolo de 7,10,12 anisori sa intoneze cantece care apartin altei varste.Cantecele copilariei,cui le lasam?
Din mandrie,ambitii,dorinta de a fi cunoscuti,ovationati,se grabesc astazi multi parinti sa-si duca copiii la concursuri felurite.De-ar lua aminte barem la aspectele unui asemenea concurs,cum este el gandit,organizat,jurizat,etc.Nu conteaza,important este sa auda o tara intreaga ce voce incredibila are copilul meu!OK,nu critic ,daca ai un talent e minunat sa-l arati si altora,dar sa cante ceva ce-l defineste,ceva specific varstei,candorii ei.
Recent spre exemplu,am ascultat un copil cam de vreo12,13 ani sa fi fost,norvegian parca,cantand un celebru cantec din repertoriul  lui Whitney Houston,"I have nothing"...o da,voce,cat cuprinde,dar o Doamne,e doar un copil!Ce sa inteleaga el din asemenea versuri,si de ce sa imbratiseze o asemenea linie melodica cand varsta si inima ei aclama fireste altceva.Uite ,spre exemplu, o cantoneta!Un gen muzical foarte cantabil,cu o ritmicitate anume care se potriveste de minune varstei.
Alt exemplu,la noi descopar recent,un copil de 12 ani ,interpreta la "Next Star" .."Je suis Malade",celebrul cantec al Dalidei.Nu se poate.De ce vrem sa aratam ca niste oameni mari in miniatura.Varsta copilariei  are fireste trasaturile ei morfologice si nuante specifice de spirit...cum sa o imbraci cu ceva ce defineste alta varsta,alt spirit,alta poveste?!
Ori ce sa mai spun de copil de vreo 5,6 anisori sa fi avut,care interpreteaza "My way",in stil Frank Sinatra.Ca de-ar fi cantat ceva specific varstei lui,vezi bine e banal,nu mai prezinta interes.Trist cum am pierdut uzul ratiunii in goana asta nebuna dupa ceva nou ,inedit,senzational .Natura aclama de cand e ea ,anumite principii armonice,nu explodeaza bobocul florii in doi timpi in floare ,si nici floarea nu se vestejeste asa brusc ca vrea sa surprinda ,sa impresioneze pe cineva in mod inedit.Cum sa fii tu insuti cand de mic copil ti se inoculeaza cum sa fii ,cum sa canti,sa dansezi,etc?

.In loc sa pastram candoarea copilariei,sa o perpetuam cum spunea Blaga,noi o distrugem din fasa cu asemenea emisiuni  al caror scop este evident,senzatia de momenta,adica banul ,rateingul unor emisiuni de divertisment.Copilul se supune evident vointei parintilor ,ma indoiesc ca ar vrea el asa ceva,sa fie vedeta in lumea adultilor.Dar cu siguranta se viseaza un  erou in lumea magica a basmelor si povestilor.

Lasati copilaria in pace,nu o mai fortati si incrancenati astfel din ambitii stupide...dati Cezarului ce-i aparine!
Nu-i rapiti jocul si bucuriile simple specifice varstei!
Redescoperiti cantecele si literatura copilariei ce tin de o anume estetica ,puritate,simplitudine,naturalete!
Copilarie draga,unde Doamne te grabesti astfel???


ATENTIE PARINTI,COPII: Vocea la asemenera varste trebuie protejata!Excesul pe acute,poate cauza pierderea vocii mai tarziu!Exista mai multe cazuri,copii solicitati sa cante intens de mici,care au ajuns sa-si piarda vocea la adolescenta sau mai tarziu! Intrebati diversi muzicieni,daca va para ca vorbesc eu din orgoliu sau mai stiu eu ce.



3 comentarii:

Aurora Georgescu spunea...

In goana după senzaţional, mulţi părinţi işi expun copiii şi le răpesc ceea ce au cel mai de preţ dar : copilăria! Câţi dintre noi adulţii nu ne-am reîntoarce în copilărie? Şi totuşi nimeni nu ia măsuri. Din contră prin organizarea a tot felul de spectacole unde copiii imită adulţii, se contribuie la amplificarea acestei anomaşii educaţionale.

Modart spunea...

Pai asta este..nici baremi educativ nu este..li se inoculeaza de mici spiritul asta de a fi cineva,vedetismul...devin mai apoi infatuati,egoisti,au impresia ca au o stea in frunte fata de altii,si multe altele.
Ai un talent ,nu trebuie atat zgomot ca sa-l afirmi...mai cu seama la aceasta varsta cand le sta mult mai bine in lumea lor ,a povestilor si jocului.Si repet,ma prea indoiesc ca ei chiar isi doresc sa participe la semenea emisiuni,Un copil are alte preocupari...doar daca ii baga in cap cineva ca e bine asa ceva.

Modart spunea...

Si ce circ in asemenea emisiuni!...De cand oare se vorbeste in timpul unei auditii?
Taci,asculta,mediteaza,comenteaza.
Ne mai mira spre exemplu grupuri de oameni care vorbesc la teatru zgomotos !
Antieducativ!Vivat circul si distractia...