joi, 1 mai 2014

Dalida/Je suis malade...

"Viata a devenit insuportabila..Va rog sa ma iertati"-Dalida




Vad ca in ultimul timp celebra compozitie a ajuns sa fie interpretata in unele concursuri  gen "Next Star","Vocea Romaniei" si altele asemenea.Intamplarea a facut sa constat lucrul acesta,eu nu urmaresc decat accidental aceste emisiuni.Si pe la straini  am auzit-o recent cantata de tinere talente,mai mult sau mai putin,oricum,timpul va decide ce si cum.Compozitia este intr-adevar exceptionala,deci nu ma mira dorinta unor remake-uri.Desi...mai bine nu decat cum adeseori am auzit-o .

De retinut compozitorul :SERGE LAMA.
Si iar de retinut..

Nu este piesa Larei Fabian cum citeam intr-un articol,este un cantec emblematic din repertoriul DALIDEI,o legenda a muzicii franceze si internationale in anii 60,70,80.O spun uluit fiind sa remarc ca nici baremi unii cantareti(nu chiar foarte tineri) nu stiu acest fapt.Cu siguranta nici nu au ascultat-o vreodata in versiunea ei originala.Trist,asa se intampla cand nu credem in importanta unei culturi muzicale,si in general vorbind,in cultura..

Iata cantecul prin care Dalida se identific total!Ea era chiar bolnava,depresiva,sfasiata de anxietate,,fapt pentru care s-a sinucis!S-a regasit evident cu toata fiinta ei in text si in muzica lui.Asadar putem considera acest cantec un fel de "cantec de lebada ", un testament muzical al artistei .
Cum traieste ea  textul ,cum gesticuleaza ,e atata durere,sfaseala,geamat ,si naturalete ca forma artistica de exprimare... ca ramai privind-o si ascultand-o total bulversat.

Este prin excelenta o piesa poetica ,registru mediu vorbit aproape,de surdina,subtonal pe alocuri,o piesa dramatica pretabila mai cu seama pentru vocile groase,grave,fapt pentru care i-a si fost Dalidei incredintate.

Astazi?...cum Doamne  sa tipi astfel  pe acute "malAAAAda""...ce-i asta?e o piesa foarte grava,acuta finala e doar un accent monumental de final solicitand fireste o anume tonalitate...ori alte acute,nu e cazul sa acutizezi astfel,ca un tipat sau strigat de isterie.
Ce-i cu matismele ,floricelele si cocotatul asta pe octave stridente in muzica usoara de astazi,Dumnezeu stie!


PS:Si sa avem pardon,in comparatie cu interpretarea ei,alte interpretari,inclusiv cea a renumitei Lara Fabian,un star belgian  in voga astazi,,,sunt departe,foarte departe .E asa...ca si cand ai compara un rug cu un foc de artificii ...
Lasati-o,nu o mai masacrati atat,,,este mult prea mult ce a afirmat Dalida prin aceasta piesa!...E sufletul si  viata ei toata in ea!








2 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

~~.ca si cand ai compara un rug cu un foc de artificii ...~~

Imi place judecata asta- i-as zice gandul zilei, chiar al anotimpului!

Modart spunea...

Cam asa stau lucrurile ca si stare de spirit actuala!Jocul suprafetelor ,efectele,distractia intereseaza ,profunzimile ,afectele mai putin.